Pagina wordt geladen ...

Tanderosie

De zuren in onze dagelijkse voeding zoals in fruit, frisdrank (ook de lightdranken), vruchtensap en wijn kunnen ervoor zorgen dat onze tanden slijten. Deze slijtage wordt tanderosie genoemd. Doordat de zuren in contact komen met onze tanden en kiezen wordt het tandglazuur tijdelijk zachter. Hierna heeft het gebit tijd nodig om zich te herstellen, het glazuur moet opnieuw hard worden. Maar doordat we vaker achter elkaar eten en drinken krijgen de tanden die tijd niet meer. Zonder dat je het merkt slijt je gebit.

Hoe herken je tanderosie

Tanderosie is een toenemend probleem in onze samenleving. Dit proces is onomkeerbaar. Het is belangrijk dat je het vroegtijdig herkent en zelf maatregelen neemt. Je herkent het aan de volgende punten:
- tanden worden geler: slijtend glazuur maakt onderliggend lichtgeel tandbeen zichtbaar
- tanden worden aan de snijrand transparanter
- tinteling bij het eten van iets warms of kouds
- afbrokkelen van de tanden

Hoe bescherm je je gebit tegen erosie

- beperk het aantal eet- en drinkmomenten
- sporters: pas op met sportdranken, deze zijn erg zuur
- spoelen met water of melk helpt het zuur neutraliseren
- na het eten of drinken het eerste uur NIET poetsen, dan krijgt het glazuur tijd zich te herstellen
- gebruik altijd een zachte tandenborstel en poets niet te krachtig.

Wat mag ik nu nog wel drinken?

Alles mag, maar met mate en vooral niet te vaak achter elkaar. "Veilige" dranken zijn zuiver water, thee, melk, vruchtenthee. Karnemelk en yoghurtdrank zijn weliswaar zuur, maar toch minder schadelijk voor uw gebit dan frisdranken.
 

sitemap | contact | website realisatie dotsolutions