Als bedrijven een nieuw pand willen aanschaffen moeten ze rekening houden met veel extra kosten. Gelukkig kan er voor de koop van het pand een hypotheek voor ondernemers worden afgesloten, maar het bedrag dat geleend kan worden is bij lange na niet voldoende om alle kosten te dekken. Zodra de koop is gesloten krijgt de nieuwe eigenaar te maken met 10,4 procent aan overdrachtsbelasting, aanslagen van de onroerend zaakbelasting, diverse verzekeringen, onderhoud en exploitatiekosten. Daarnaast heb je nog te maken met de eenmalige notariskosten voor het opstellen van de koopakte.
Welk deel dekt de hypotheek voor ondernemers?
Wettelijk is vastgelegd dat een hypotheek voor ondernemers nooit hoger kan zijn dat 70 procent van de waarde van het nieuwe pand. Dat betekent dat bij een pand van € 250.000 een bedrag van € 75.000 op een andere manier gefinancierd moet worden. Ook hiervoor kan financiering worden gezocht, bijvoorbeeld bij Qredits of een ander platform. Maar je mag deze kosten ook financieren vanuit het eigen vermogen, als dat toereikend is. Een methode die ook regelmatig wordt toegepast is een crowdfunding actie, waarbij een lening wordt afgesloten bij een grote groep investeerders.
Kenmerken van een hypotheek voor ondernemers
Bij een hypotheek voor ondernemers heb je te maken met een looptijd en met een maandelijkse aflossing. De looptijd kan variëren van 5 tot 20 jaar. Meestal is de capaciteit waarmee kan worden afgelost maatgevend voor de lengte van de looptijd van de hypotheek voor ondernemers. Er kan worden gekozen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij de annuïteitenhypotheek betaalt het bedrijf gedurende de looptijd maandelijks hetzelfde bedrag aan aflossing en rente. Bij een lineaire hypotheek daalt het maandbedrag geleidelijk, omdat het percentage dat aan rente moet worden betaald lager wordt.
Reputatie bepaalt het rentepercentage
Een vervelende bijkomstigheid bij een hypotheek voor ondernemers is, dat voorafgaand aan het afsluiten van een hypotheek niet duidelijk is hoeveel er aan rente moet worden betaald. Dat komt doordat er behalve een vast percentage aan basisrente ook rekening moet worden gehouden met een risico-opslag. Per hypotheek zal een specialist bepalen hoe hoog die opslag is. Dat is afhankelijk van de reputatie van het bedrijf, van het aantal jaren dat het bedrijf bestaat, van de economische situatie, van de hoeveelheid eigen vermogen, etc. Als een bedrijf een slechte beoordeling krijgt betekent dit, dat er soms een veel hoger rentepercentage moet worden betaald dan voor een particuliere hypotheek.
Reserveer voor voldoende financiële middelen
Iemand die nog nooit te maken heeft gehad met een hypotheek voor ondernemers heeft er soms moeite mee om voldoende financiële middelen bij elkaar te krijgen voor de periode na de aankoop. In de inleiding van dit artikel is al genoemd met welke extra kosten een bedrijf te maken krijgt als de verkoop eenmaal is afgerond. Toch komt het af en toe voor dat het management van een bedrijf overvallen wordt door de extra kosten. Een hypotheek voor ondernemers betekent echter altijd een verhoging van de exploitatiekosten.
Tip: https://www.finaforte.nl/